top of page

Het schokkende verband tussen CO2-uitstoot en jouw Social media likes

Eerlijk is eerlijk, tegenwoordig zijn we allemaal stiekem een beetje verslaafd aan het eindeloos scrollen op social media. Dat deze sociale activiteit impact heeft op de CO2-uitstoot weten maar weinig mensen. Hoe zit dit precies? En hoe schadelijk is CO2 voor onze planeet?

​

First things first: Wat is CO2?

Velen van ons geloven dat CO2 alleen maar schadelijke effecten heeft voor onze planeet, dit is niet het geval. We hebben het namelijk óók nodig. CO2 staat voor koolstofdioxide, een gas dat van nature voorkomt in de atmosfeer. Het is een broeikasgas dat verantwoordelijk is voor het vasthouden van de warmte die van de aarde afkomt. Je kan het eigenlijk zien als een deken die ons warm houdt. Zonder koolstofdioxide zou het zo koud zijn, dat het leventje op onze planeet niet mogelijk zou zijn geweest.

​

CO2-Uitstoot

CO2-uitstoot is het vrijkomen van koolstofdioxide in de atmosfeer en wordt vooral veroorzaakt tijdens de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en aardgas. Deze verbranding vindt plaats bij verschillende activiteiten, zoals bij het opwekken van energie, maar ook bij transport en industrie.

 

De impact van social media likes

Het begint allemaal met de productie van apparaten zoals laptops, tablets en telefoons die we gebruiken om social media op te bekijken. De productie van deze apparaten kost veel energie, en niet te vergeten; de apparaten moeten ook nog een heel aantal kilometers afleggen voordat ze in de winkels liggen. Met het apparaat alleen ben je er nog niet. Voor het eindeloze scrollen moet je verbinding kunnen maken met platforms zoals Instagram en TikTok. Dit gebeurt via datacentra, die enorme hoeveelheden energie gebruiken. Een makkelijke rekensom: veel energie + transport + nog meer energie =  heel veel CO2-uitstoot. 

 

CO2-Uitstoot VS. Opwarming van de aarde (en alle gevolgen van dien!)

Door veel CO2-uitstoot komt er (te) veel CO2 in de lucht. De deken die ons warm houdt wordt door te veel CO2-uitstoot dikker en hierdoor wordt het warmer op de aarde. Dat is eenprobleem want door de opwarming van de aarde krijgen wij te maken met:

-    Extremer weer

-    Uitdroging van sommige plekken op aarde

-    Zeespiegelstijging

 

Deze gevolgen op zichzelf zijn al erg vervelend, maar ze hebben ook impact op de kleur in onze natuur. Denk aan het verlies van kleurrijke dieren, planten en koraalriffen. 

 

Wat kan jij doen?

Stoppen met scrollen? Nee hoor, er zijn ook andere manieren om de CO2-uitstoot te beperken en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Doe bijvoorbeeld zo lang mogelijk met je telefoon voordat je een nieuwe koopt of maak andere duurzame keuzes: reis duurzamer, kies vaker voor plantaardig voedsel en koop vaker vintage kleding. Zo kan jij jouw steentje bijdragen aan een betere en kleurrijke wereld. Keep in mind: alle bee(s)tjes helpen! 

 

Ben jij benieuwd naar hoe duurzaam jouw lifestyle is? Doe de voetafdruktest.

bottom of page