top of page
Bosbranden.png

Bossen onder vuur: Ontdek wat bossen voor ons doen (én wat jij voor de bossen kan doen).  

Het is de harde realiteit: onze kleurrijke bossen staan onder vuur. Door extreme droogte gaan grote bosgebieden steeds vaker op in vlammen. Net als nu in Spanje, waar in maart al de eerste bosbrand van het jaar uitbrak. Bossen maken het leventje op onze planeet mogelijk, maar hoe zit dat? En wat zijn de gevolgen van zo’n bosbrand? Student Anne Kool onderzoekt het herstel van bossen na een bosbrand en legt het uit. 

​

Superbossen

“Bossen zijn natuurlijk mooi om naar te kijken en doorheen te wandelen, maar bossen zijn ook 

superbelangrijk voor de natuur en om onze planeet leefbaar te houden”, begint Anne. Het bos is een thuisbasis van veel dieren en insecten die erg belangrijk zijn voor de natuur. Bovendien filteren bossen de lucht; ze nemen schadelijke stoffen op en geven ons schone zuurstof terug. De lucht die je inademt, komt eigenlijk van de bomen in het bos. Bossen spelen ook een belangrijke rol bij het vasthouden van water en ze houden de aarde ‘cool’. Het koelhouden van de aarde? Ja, bomen absorberen CO2, een broeikasgas dat bijdraagt aan de klimaatopwarming. “Zo zijn er eigenlijk heel veel dingen waar wij als mensen misschien niet zo snel over nadenken maar die wel erg belangrijk zijn”, zegt Anne. 

​

De kwetsbaarheid van bossen

Bossen zijn kwetsbaar en dat er nu bosbranden woeden in Spanje vindt Anne zorgelijk. Bosbranden zijn gevaarlijk en vormen een groot probleem voor onze natuur, vooral nu het al niet goed gaat met de natuur. Oude bossen kunnen binnen een paar dagen volledig in vlammen opgaan. Soms worden deze branden zo groot dat ze eigenlijk niet meer geblust kunnen worden. In plaats daarvan moeten de bossen uitbranden, omdat er simpelweg geen andere keuze is. Door bosbranden verliezen bossen hun functies en kleuren. Het herstel van een bos na een bosbrand duurt erg lang. 

​

Klimaatopwarming

Klimaatverandering speelt een grote rol bij het ontstaan van heftige bosbranden. Maar hier komt het interessante: bosbranden dragen ook weer bij aan klimaatverandering. Tijdens een bosbrand komt namelijk de CO2 vrij die de bomen jarenlang hebben opgenomen. “Stel je voor dat een bos jarenlang langzaam groeit en jarenlang telkens een klein beetje CO2 uit de lucht haalt. Als dat bos in een keer opbrandt, brengt dat een enorme uitstoot met zich mee” geeft Anne aan. 

​

Onze toekomst

Gelukkig zijn er veel wetenschappers die onderzoek doen naar bosbranden en hoe we ze kunnen voorkomen. Ook voor niet-wetenschappers is het volgens Anne belangrijk te realiseren dat het beschermen van de natuur niet alleen gaat over het redden van leuke diertjes, maar dat we ook onze eigen ‘haggie’ moeten beschermen. Door klimaatverandering tegen te gaan, kunnen we bosbranden voorkomen en de kleur in onze natuur 

behouden.

 

Voor de klimaatcrisis is geen herkansing, samen kunnen wij een kleurrijke toekomst laten slagen. Help jij ook mee? Join WWF Youth en check wat jij kan doen!

bottom of page